V prihodnjem tednu razpis za deficitarne štipendije | petek, 12.02.2016 15:55

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes prejelo odločitev organa upravljanja, ki omogoča financiranje štipendij za deficitarne štipendije iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Razpis za deficitarne štipendije bo zato lahko objavljen v prihodnjem tednu. Zaradi izrazitega deficita na področju poklicnega izobraževanja bodo v šolskem letu 2016/2017 štipendije namenjene poklicnemu izobraževanju.

S štipendijami za deficitarne pokliceželimo spodbujati vpis mladih v izobraževalne programe, ki so prepoznani kot deficitarni poklici. Cilj je, da se zagotovi ustrezno število mladih z znanji, potrebnimi za obstoj in razvoj posameznih gospodarskih panog. Razpisanih bo do 1.000 štipendij za deficitarne poklice v višini 100 evrov mesečno.

Razpis bo objavljen v prihodnjem tednu, prijave za razpis pa se bodo zbirale od 15. 6. 2016 do 20. 9. 2016. Več informacij bo na voljo na spletni strani Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ob objavi razpisa.

Sprememba Zakona o štipendiranju, ki jo je Državni zbor RS sprejel 26. 1. 2016, omogoča bolj učinkovito in transparentno dodelitev štipendij. Ukinja se odprti rok pri dodeljevanju štipendij za deficitarne poklice in prehaja na javni razpis z zaprtim rokom. Na ta način bodo imeli vlagatelji dovolj časa za oddajo vloge, ocenjeni pa bodo na podlagi izpolnjevanja pogojev in meril, kar bo zagotovilo enako obravnavanje vseh vlagateljev, ne glede na čas oddaje vloge.

Štipendije sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Višina razpisanih sredstev znaša 1.200.000 evrov. 

V šolskem letu 2016/2017 bodo razpisane štipendije za naslednje izobraževalne programe:

Srednje-poklicno izobraževanje

- kamnosek/kamnosekinja

- izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij

- oblikovalec kovin orodjar/orodjarka

- elektrikar/električarka

- avtokaroserist/avtokaroseristka

- pek/pekarka

- mesar/mesarka

- mizar/mizarka

- zidar/zidarka

- klepar-krovec/kleparka-krovka

- izvajalec/izvajalka suhomontažne gradnje

- slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka

- pečar/pečarka

- gozdar/gozdarka

- dimnikar/dimnikarka


Vir in foto: http://www.mddsz.gov.si/